Verslag Groepsbijeenkomst Licht op Lyme op 1 februari 2015 te Amsterdam

Lieve mensen,

Hartelijke dank voor jullie betrokkenheid en/of komst naar de bijeenkomst ´Licht op Lyme´ afgelopen zondag.

Het was indrukwekkend om zijn veertienen bij elkaar te zijn en stil te staan bij ieders ervaring met de ziekte van Lyme. Ik ben geraakt door de openheid waarmee ieder zijn verhaal heeft gedeeld en voel diep respect voor ieders weg daarin.

Ik hoor graag hoe het voor jullie geweest is, en ook hoe vermoeiend het voor jullie is geweest? 

Ik vond het zelf heel waardevol, maar ook erg intensief. Het was fijn om de eerste keer wat extra tijd te hebben, maar een volgende keer lijkt me een dagdeel voldoende.

Veel mensen hebben meditatie als een enorme support ervaren tijdens het ziek zijn.Vanuit de Ridhwan School, een school voor persoonlijke ontwikkeling waar ik sinds 2000 student ben, heb ik veel aangereikt gekregen op dit gebied en het lijkt me leuk om de volgende bijeenkomst o.a. een meditatie en oefening met elkaar te doen.

Ik vond het verhelderend te horen dat Lyme zoveel stress genereert in het lichaam dat daardoor alleen al de darmen en andere organen verstoord raken. 

Ik herken dat nu nog beter, en daardoor lukt het me vaker om de in de rust te blijven.

Opvallend vond ik dat er nog zoveel onwetendheid blijkt te zijn in Nederland en ik vond het schokkend om te horen hoeveel schade dat nog steeds aanricht. Een aantal van ons blijkt, soms zelfs na een aantal jaar, nog hard op zoek naar de juiste arts of therapeut en de juiste remedie.

 

Voor een aantal aanwezigen was het de eerste keer om hun ervaringen met Lyme te delen en raakte dat diepe emoties. Het feit dat vaak de juiste diagnose en/of remedie ontbreekt, leidt ook tot miskenning en onbegrip in de omgeving. Dit zorgt weer voor veel verwarring en verdriet en maakt het lastiger om onszelf met beperkingen en al serieus te nemen en duidelijk grenzen aan te geven. 

Er waren ook positieve verhalen van mensen die genezen zijn van Lyme en aan het herstellen zijn van de schade die helaas toch meestal wel is aangericht.

Daarnaast komt in ieders verhaal eigenlijk terug dat het accent ligt op ontgifting, en dat dat geldt voor alle lagen van ons systeem. 

Op de vraag, wat nu werkt en wat niet, is geen eenduidig antwoord te geven, maar er kwamen wel een aantal dingen duidelijk naar boven:

 • er zijn weinig reguliere (huis)artsen in Nederland die echt iets van Lyme weten.
 • er zijn ook weinig alternatieve therapeuten die deskundig genoeg zijn om Lyme te genezen.
 • in alle gevallen lijkt het een kostbaar en vaak langdurig proces om in Nederland van een serieuze Lyme te herstellen. Het financiële aspect en de lange termijn waarop dit moet worden volgehouden, zorgt voor extra kopzorgen.
 • antibiotica werkt in sommige gevallen, maar geeft ook schade. 
 • ontgiften is altijd goed o.a. d.m.v. voeding/sapjes, chlorella e.a. supplementen, klysma’s e.d.
 • voeding speelt voor iedereen een belangrijke ondersteunende rol
 • meditatie brengt rust in het systeem, en wordt als helend ervaren
 • Lyme houdt van kou en leidt ook tot meer kou in het lichaam, dus van belang het lichaam te verwarmen, gember wordt veel gebruikt, sauna´s etc.
 • beweging, voor zover mogelijk, heeft ook een positief effect.
 • gebrek aan juiste diagnose en remedie leidt tot verwarring en miskenning.
 • door de Lyme en de stress die het creëert, raakt het zenuwstelsel overbelast, waardoor het weinig prikkels kan verdragen.
 • Voor straling en fijnstof zijn niet altijd oplossingen, sommigen hebben om die reden de stad verlaten
 • Lyme wordt psychisch als een verduisterende sluier ervaren, en lijkt uit te nodigen tot een evengrote tegenkracht om de ziekte uiteindelijk het hoofd te kunnen bieden
 • Lyme wordt ook wel ervaren als een meedogenloze leraar, een weg naar diepere heling/verlichting.

Zondag is een begin gemaakt in het uitwisselen van ervaringen en praktische informatie. We kunnen daar op een aantal manieren vervolg aan geven:

 1. De antwoorden op de vragen die ik had opgestuurd rondmailen. Ik merk dat ik daarin vrij duidelijk op een rijtje heb gezet, wat ik zoal doe op een dag ter ondersteuning van mijn verdere herstel. Misschien heeft iemand daar wat aan en ik zou het ook leuk vinden jullie antwoorden te lezen. 
 2. Een, al dan niet besloten, interactieve plek waar ieder zijn inspiratie, tips en ideeën kwijt kan. Ik denk aan Facebook, maar misschien heeft iemand een ander voorstel?
 3. De eerstvolgende bijeenkomst zal plaatsvinden in combinatie met de boekpresentatie op 15 maart in Arnhem bij Willem Jacobs van Lymenatuurlijkgenezen en de Kaardeshop. 

Ideeën, wensen en behoeften zijn van harte welkom! Concrete uitnodiging volgt nog.

Bijlage: Tamara heeft uitgelegd hoe een koffieklysma werkt ter ontgifting van de lever. In de bijlage kun je deze uitleg vinden. Een aantal mensen blijkt daar baat bij te hebben. Iemand anders merkte nog op dat dat ook kan met witte (ongebrande) koffie en dat zij de lever op zich prima in staat is om te ontgiften. Het lijkt dus verstandig het langzaam op te bouwen en eerst te rade te gaan bij een deskundige. 

 

Hartelijke Groet,

Wendela